zondag 1 september 2002

Tafelwijn

20 liter rode tafelwijn voor iedereen: snel en goedkoop een prima rode tafelwijn maken!

  • Benodigdheden: gistingsvat 25 l, 1 zakje Kitsinger Bordeaux of andere wijngist, 2 g citroenzuur, 40 g bentoniet, 12 g Arsegan of 20 g Nutrivit gistvoeding, 5 ml kiezelsol, 5 ml gelatine, 1 kg vlierbessen (of 100 ml vlierbessensiroop), (eventueel 1 kg blauwe bosbessen), 2 kg rode bessen, 5 l appelsap (vers of tetrabrik),  5 l rood druivensap (vers of tetrabrik), 3,5 kg suiker, 10 g Stabivit of 1 zakje Arsegan giststop, 25 g eiken chips medium toast
  • Werkwijze:
    • bessen plukken, wassen en opkoken in 10 l water  met suiker en citroenzuur tot de bessen barsten
    • laten afkoelen en persen
    • in een gistingsfles van 25 l doen, appelsap bijvoegen, gistvoeding toevoegen, bentoniet toevoegen en gist toevoegen, eventueel aanvullen met water tot 20 l
    • waterslot plaatsen en op een warme (20-22*C) plaats zetten
    • na een 3 tal dagen is de hevige gisting voorbij
    • druivensap toevoegen en eventueel water tot 25l
    • na een 14-tal dagen is de gisting voorbij (geen CO2-bellen door waterslot)
    • dichtheid moet nu ongeveer 1,000  of lager zijn
    • Stabivit en eiken chips (fijn malen in de koffiemolen) toevoegen en koel zetten, 2 maal per dag goed schudden
    • na 1 week kiezelsol en gelatine toevoegen. Nu absolute rust.
    • na 1 week moet de wijn helder zijn
    • voorzichtig hevelen in een proper vat en nog 14 dagen rust geven op een koele plaats
    • bottelen, drinkklaar na 3 à  4 weken.

20 liter witte tafelwijn voor iedereen: snel en goedkoop een prima witte tafelwijn maken!

  • Benodigdheden: gistingsvat 25 l, 1 zakje Kitsinger Bourgogne of andere wijngist, citroenzuur, 40 g bentoniet, 12 g Arsegan of 16 g Nutrivit gistvoeding, 5 ml kiezelsol, 5 ml gelatine, 100 ml esdoornsiroop), 2 kg witte aalbessen, 2 rijpe maar niet bruine bananen, 5 l appelsap (vers of tetrabrik),  5 l wit druivensap (vers of tetrabrik), 3,5 kg suiker, 10 g Stabivit of 1 zakje Arsegan giststop
  • Werkwijze:
    • bessen plukken, wassen en opkoken in 5 l water  met suiker en 2 g citroenzuur tot de bessen barsten
    • laten afkoelen en persen
    • 2 bananen pureren, 5 liter water koken, 2 g citroenzuur en bananenmoes toevoegen, 5 minuten laten doorkoken
    • laten afkoelen en zeven
    • beide in een gistingsfles van 25 l doen, appelsap bijvoegen, gistvoeding toevoegen, bentoniet toevoegen en gist toevoegen eventueel aanvullen met water tot 20 l
    • waterslot plaatsen en op een warme (20-22 °C) plaats zetten
    • na een 3 tal dagen is de hevige gisting voorbij
    • druivensap toevoegen en eventueel water tot 25l
    • na een 10-tal dagen is de gisting voorbij (geen CO2-bellen door waterslot)
    • dichtheid moet nu ongeveer 1,000  of lager zijn
    • Stabivit toevoegen en koel zetten, 2 maal per dag goed schudden
    • na 1 week kiezelsol en gelatine toevoegen. Nu absolute rust.
    • na 1 week moet de wijn helder zijn
    • voorzichtig hevelen in een proper vat en nog 14 dagen rust geven op een koele plaats
    • bottelen, drinkklaar na 3 à  4 weken

Opmerkingen:

  • voor en na gebruik moet het gistingsvat en de hevel grondig gereinigd worden met bijvoorbeeld Chemipro
  • wie over een koele ruimte beschikt kan de Stabivit of giststop weglaten en na de gisting het gistingsvat in de kelder of koelruimte plaatsen tot de wijn helder genoeg is om te bottelen
  • materialen en producten bij de 2 'groten': Brouwland of Brouwmarkt, elk met onlineshop
  • wijn een beetje te flets: gebruik Arsegan Wine-Miracle net voor het bottelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wijn

Wijn: vaktaal en materiaal , processen , meten en rekenen Recepten: snel tafelwijn maken, wijn- en fruitwijnrecepten Wijnstokken verzorgen...